Miljöö

Piilovuori sijaitsee Lapissa Suomen ja Ruotsin rajalla vaihtelevien metsä-, pelto- ja tunturimaisemien keskellä Kömmerinkylässä. Kömmerinkylä on kaksikielinen paikkakunta Kömmerinjoen varrella, hieman Muonion yläpuolella. Vaikka kylä itsessään on pieni, vain noin 2000 asukasta, löytyy isompia kyliä pienen matkan päästä eikä Kittilän tai Hetan lentoasemat ole kovin kaukana. Vaikka Piilovuoren tallipiha on usein varsin sekaisen näköinen ilkikurisimpien ponien jäljiltä ja päärakennusta ympäröivä puutarha rehottaa villinä, paljastuu talli paremmalla silmäyksellä varsin lämminhenkiseksi ja viihtyisäksi. 

50926135116_edb5f3a93d_b.jpg
stable-941892_1280.jpg
sweden-3886351_1280.jpg

© Jonas Smith, kadege 59 & David H

Suurta ja kulunutta puurakennusta kivijalalla ei välttämättä heti uskoisi hevostemme rakkaaksi talliksi, mutta näin se vain on. Onhan se toki sekä ulkoa että sisältä jo parhaat vuotensa nähnyt, mutta palvelee silti hyvin tehtävässään. Tallista löytyy kuusi puukarsinaa sekä pesupaikka, joka tosin tekee joka talvi tepposet putkiston jäätyessä jolloin vedet talliin kannetaan leirimökistä ämpäreillä. Tallista löytyy myös satulahuone sekä toimisto, kuten myös heinävintti, joka tosin nykyään on heinien säilyttämisen sijaan lähinnä hoitajien taukotila. Heinistä puheenollen, rehuvarasto löytyy aivan tallin viereisestä pikku ladosta jossa on pariovet sekä ulos että sisälle. Ladosta löytyy myös lantala sekä purula, joiden läheisyydessä myös tallin kenkkuileva Avant hengailee.

Leirimökki, josta löytyvät myöskin tallin kävijöiden käytössä olevat sosiaalitilat, sijaitsee aivan tallin ihmisten kulkuovea vastapäätä. Mökistä löytyy siis kuusi kerrossänkyä sisältävä tupa sekä pieni keittiö, kuten myös kaksi vessaa sekä suihkua. Seiväsaidalla aidattu punainen päärakennus on hieman syrjemmässä puiden varjostamana, ja vaikka se saattaakin vaikuttaa toisinaan hieman pelottavalta paikalta häntää heiluttavien ja hymyilevien koirien takia, niin tallilaiset ovat tervetulleita sisälle juttelemaan ja juomaan kuumaa kaakaota tallipäivän lomassa. 

sheepskincoat2.jpg
kenny_lex.jpg

© Jonas Smith, Patrick Strandberg & A.Kuzminski

Aivan tallin päädyssä olevien pariovien takaa löytyy myös suurehko kenttä, joka on hieman omaperäiseen tyyliin aidattu seiväsaidalla. Kenttä toimittaa virkaansa harvinaisen hienosti salaojituksen ansiosta, joka sekään tosin ei pahimmilta kurakeleiltä ja jäätiköiltä pelasta, mutta kentän ollessa epäkunnossa löytyy maastoja silmänkantamattomiin. Meillä on myös lupa käyttää ystävällisen naapurimme erästä peltoa ratsastamiseen. Kentän takaa lähtevää metsäpolkua pitkin pääsee myös läheisen järven rannalle, jossa meillä on lupa uittaa hevosia. Tarhoja on viisi ja ne löytyvät aivan tallin takaa, kentän vierestä löytyy vielä lisäksi isompi tarha jonka yhteydessä on neljän hevosen pieni pihatto. Piilovuoresta löytyy myös kolme kyyttöä, neljä gallowayta ja kolme lammasta, jotka majailevat omalla tilavalla pihattoalueellaan omassa rauhassa. Näitäkin eläinystävyksiä saa käydä moikkaamassa ja niiden hoidossa saa aina auttaa.

Tarhausjärjestys

Tarha 1: Altsu & Panda

Tarha 4 (yks.): Kosti & Ripa

Tarha 3: Riffe & Kille

Tarha 2: Raibe & Aage

Tarha 6 (yks.): 

Pihatto: Värö, Jörri, Hille & Rufus

Tarha 5 (yks.): 

chewel96.jpg
mip63-2.jpg
duhangst.jpg

© Kansallismaisema/Esa Hakala, Przemyslaw Kozuch & Airman Magazine

Marraskuussa 2016 Piilovuoren maille nousi myös toinen, hieman pienempi ja uudempi tallirakennus, jonka parissa Pyry ja sekalainen avustusjoukko ovat uurastaneet ahkeraan. Tämä yksityistalliksikin kutsuttu rakennus pitää majapaikkaansa päätallin pariovilta katsottuna kentän takana, omassa rauhassaan mutta kuitenkin lähellä Piilovuoren muita tiluksia. Yksityistallista löytyy neljä tilavaa, puista karsinaa, kotoisa satulahuone, pesupaikka sekä pieni rehuvarasto. Heinät, lantala ja purula kuitenkin löytyvät ladosta pienen matkan päästä. Omaa erilistä taukotilaa yksityistallissa ei omistajille ole, mutta hoitajien tapaan myös he ovat lämpimästi tervetulleita viettämään aikaa päärakennukseen, hoitajien taukotilaan tai leirimökkiin.

Yksityistallin asukkaille on myös rakennettu omat kolme tarhaa yksityistallin viereen ja hevoset siis tarhaavat pienissä porukoissa. Mahdollista on myös rakentaa yksi lisätarha, jos joku hevosista täytyy saada tarhattua yksin tai sitten johonkin tarhoista voi laittaa tarvittaessa isommankin porukan jos hevoset tulevat toimeen. Tilaa liikkua kyllä löytyy isommassakin porukassa tarhojen reilun mitoituksen ansiosta.

Tammikuussa 2020 yksityistallia jatkettiin suurella pihatolla, jossa suurinosa Piilovuoren omista hevosista asuu yhdessä isossa laumassa.